Dumhetens svarta hål


Det är som om dumhet, i betydelsen brist på intelligens, inte vassaste kniven i lådan, och så vidare, är smittsam. Kanske finns det i det här fallet något som kan liknas vid en kritisk massa: om tillräcklig många inte förmår eller orkar, eller bryr sig om att, tänka, så sprider det sig även till omgivningen. I allt större utsträckning ser jag omkring mig hur människor inte verkar bry sig om att tänka klart alla tankar. Extra skrämmande när det är människor som verkligen borde tänka klart innan de gör eller säger något, som politiker, opinionsbildare, mediepersoner, företagsledare och liknande. Man uttalar sig obildat och utan kunskap och insikt, om saker som kan röra de mest skilda områden. Om någon för fram en tanke på att nyansera, eller ta reda på fakta, så är man politiskt korrekt, en del av etablissemanget, eller av liknande nedvärderad typ. Eller för all del fake news.

Jag ser det hela tiden i de områden där jag hävdar att jag faktiskt vet något och kan något, som skola och utbildning. Här ska inte jag komma med mina sex års utbildning och tro att det jag vet är mer värt än vad någon tycker!

Jag ser det också i allt högre grad över hela världen. Det liksom öppnar sig en sorts svarta hål som suger intelligens och förnuft ur de som är i deras närhet. Sedan hösten 2010 i Sveriges högsta beslutande organ (och de verkar behöva påminna sig om att de faktiskt finns, sedan 20 januari på toppositionen i ett av världens mäktigaste länder. Det som de säger är så dumt att klockorna stannar och varje någotsånär intellektuellt välfungerande människa borde häpna, skratta och förfäras.

Varför är det ute att vara intelligent och nyanserad? Varför är det inne att vara kortsynt, fördomsfull och korkad?

Och det där med att de suger intelligensen ur dig, det är inte bara på skämt. De verkar ha tvingat andra, som verkligen borde veta bättre, att sänka sig till deras bottenskrapsnivå. Personer som borde vara smartare argumenterar och diskuterar som trotsiga barnungar. Men det verkar som att de korkade drar med sig alla i deras omgivning till deras låga nivå.

Skärp er, för fan! Sluta gå på den enkla!

Inga kommentarer

Inga kommentarer ännu.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lämna en kommentar


Allt ska göras av intresse is proudly powered by WordPress and themed by Mukka-mu

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu